Vad är D-vitamin?

D-vitamin bildas i huden då vi utsätts för soljus. Under det mörka vinterhalvåret i Sverige kan det vara svårt att bilda D-vitamin i tillräckligt mängd då det är mörkt och vi täcker oss med kläder. Brist på D-vitamin kan uttrycka sig som exempelvis benskörhet, depression, trötthet och dåligt immunförsvar.

D-vitamin vid graviditet

D-vitaminet hjälper kroppen att absorbera det kalcium som behövs för fostrets skelettutveckling. Detta är extra viktigt under graviditetens sista tre månader, då behovet av kalcium och D-vitamin är som störst. D-vitamin behövs också för att fostret ska kunna växa och för att lungorna, nervsystemet och immunförsvaret ska kunna utvecklas normalt.

Låga nivåer av D-vitamin under graviditet kan bland annat leda till kortare graviditetslängd, ökad risk för preeklampsi (havandeskapsförgiftning) och lägre födselvikt. Om man inte får i sig tillräckligt med D-vitamin under graviditeten kan det även påverka barnet efter att det är fött. Till exempel kan barnets tillväxt hämmas och skelettet bli missformat. I sällsynta fall kan barnet utveckla rakit, en sjukdom som gör att skelettet blir mjukt och deformerat.

Fet fisk som sill, lax och makrill är naturligt rik på D-vitamin, medan mindre mängder finns i ägg och kött. Dessutom berikas margarin och magra mejeriprodukter med D-vitamin i Sverige. Livsmedelsverket rekommenderar att gravida äter:

  • 500 g frukt och grönt varje dag
  • fisk 2–3 gånger i veckan
  • lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag
  • lättmargarin på smörgåsen och flytande margarin eller olja till matlagning
  • kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag
  • potatis, bröd, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkorn.

Viss fisk kan innehålla höga halter av miljögifter och bör därför inte ätas för ofta. Läs Livsmedelsverkets Fisk- och ostguide för mer information om vilka fisksorter som är bäst för gravida.

Vid behov av D-vitamin tillskott

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på 10 mikrogram D-vitamin till den som är gravid. Vet du att du inte får i dig rätt mängd kan du köpa ett D-vitamin tillskott. Tveka inte över att kontakta din mödravårdscentral om du är osäker på om du får i dig tillräckligt med D-vitamin under graviditeten.

Vi rekommenderar: D3 D-vitamin, 120 kapslar

  • Högkvalitativ D-vitamin
  • Motverkar trötthet och depression
  • Effektiv absorption
  • Certifierad

D-Vitamin är en fettlöslig vitamin, vilket betyder att kroppen inte kan ta upp den utan fett. Puori D3 har därför blandats med kokosolja för att säkerställa maximal absorption.